Σπιρουλινα.

English: Spirulina (dietary supplement) capsul...
English: Spirulina (dietary supplement) capsules made from cyanobacteria genus Arthrospira (Photo credit: Wikipedia)
Η σπιρουλίνα είναι το εμπορικό όνομα ενός κυανοβακτηρίου που ανήκει στο γένος Arthrospira. Πιο συγκεκριμένα, ταξινομείται στην οικογένεια Microcoleaceae, της τάξης Oscillatoriales και ανήκει στην κλάση Cyanophyceae
Βιολογία.
Η σπιρουλίνα αποτελείται από πολλά κύτταρα, που σχηματίζουν αποικίες υπό μορφή νηματίων, τα οποία, τις περισσότερες φορές, είναι σπειροειδή, από όπου προέρχεται το όνομά της. Διαβιώνει και αναπτύσσεται σε ύδατα πλούσια σε ανθρακικά και όξινα ανθρακικά άλατα με αλκαλικό pH (μέχρι 11). Η έλικα είναι αριστερόστροφη και η γεωμετρία της επηρεάζεται από την θερμοκρασία και το pH.

Κάθε κύτταρο της σπιρουλίνα εμφανίζει την τυπική μορφολογία του προκαρυωτικού κυττάρου, στερούμενου σχηματισμένου πυρήνα και πλαστιδίων. Το κυτταρικό τοίχωμα αποτελείται από πεπτιδογλυκάνη και είναι αρκετά λεπτό (40 - 60 nm) και κατά Gram αρνητικό.

Η φωτοσυνθετική δραστηριότητα επιτελείται χάρη στις χρωστικές χλωροφύλλη και φυκοκυανίνη (φωτοδεσμευτική χρωστική κυανού χρώματος).
Η ΤΡΟΦΗ.
Εκ πρώτοις εντυπωσιάζει με το βαθύ πράσινο χρώμα της το οποίο τονίζει τα μέρη που ευδοκιμεί και τα χαρακτηρίζει. Το χρώμα αυτό το οφείλει σε μιά χρωστική, την πρωτείνη φυκοκυανίνη που είναι ισχυρό ανιοξειδωτικό αλλά και την χλωροφύλλη ουσία γνωστή που χαρακτηρίζει τα φυτά και που είναι δέκτης ισχυρής ηλιακής ενέργειας.
Από διατροφική άποψη αποτελεί την πλουσιότερη σε πρωτείνη "πράσινη τροφή".
Περιέχει 5% λιπαρά χωρίες καθόλου χοληστερόλη, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων βρίσκεται σε μορφή των απαραίτητων για την υγεία ω-6-λιπαρών οξέων, κυριώς λινολεικών και γ-λινολενικού οξέος.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ.
Εχει 60-70% περιεκτικότητα σε πρωτείνη.αντίστοιχα η περιεκτικότητα σε πρωτείνη άλλων τροφών είναι η σόγια 35%, σκόνη γάλακτος 35%, κρέας 15-25%, αυγά 12%, δημητριακά 8-14%
Η περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Β12 είναι 2-6 φορές περισσότερη από το ωμό βοδινό συκώτι
περιέχει 58 φορές περισσότερο σίδηρο από το ωμό σπανάκι και 28 φορές παρισσότερο από το ωμό βοδινό συκώτι
Είναι 3 φορές περισσότερο πλούσια σε βιταμίνη Ε από το ωμό φύτρο σιταριού και λεχει 49% καλυτερη απορρόφηση από την συνθετική βιταμίνη Ε
25 φορές υψηλότερη περιεκτικότητα β-καροτίνης από ότι τα ωμά καρότα
Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα της είναι τρεις φορές περισσότερα από ότι στο λάδι νυχτολούλουδου
Η περιεκτικότητά της σε χλωροφύλλη είναι 5-30 φορές υψηλότερη από τον σπόρο άλφα-άλφα, το σταρόχορτο και το κριθαρόχορτο.
Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η οξειδωτική βλάβη μπορεί να βλάψει το DNA και τα κύτταρά μας. Αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, η οποία αυξάνει την πιθανότητα για καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Η σπιρουλίνα είναι ένα καταπληκτική πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία μας προστατεύουν από αυτή την οξειδωτική βλάβη. Το κύριο ενεργό συστατικό της ονομάζεται φυκοκυανίνη (phycocyanin). Αυτή η αντιοξειδωτική ουσία είναι που δίνει, επίσης, στην σπιρουλίνα το χαρακτηριστικό της μπλε-πράσινο χρώμα.

Η φυκοκυανίνη καταπολεμάει τις ελεύθερες ρίζες και αναστέλλει την παραγωγή εκείνων των μορίων που εκκινούν την διαδικασία της φλεγμονής, επειδή έχει πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ.
Το γαλαζοπράσινο φύκι που άλλαξε τα δεδομένα της αποτοξίνωσης του οργανισμού τον 21 αιώνα. Η Σπιρουλίνα είναι ένα ιδανικό συμπλήρωμα θρεπτικών ουσιών για όσους κάνουν δίαιτα.  Από τα πιο αποτελεσματικά που μας έχει δώσει η φύση. Η σπιρουλίνα (Spirulina) παράγει όλες τις θρεπτικές τις ουσίες με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός και το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Αποτελεί ένα πλήρες τρόφιμο!
Περιέχει: Πάνω από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες. Αντιοξειδωτικά λιπαρά οξέα, Πρωτεΐνες 50-70%, Β Καροτένιο, Χλωροφύλλη, 5 – 7% λιπίδια, 15-20% σάκχαρα, βιταμίνες Β1, Β5, Β6, Β12, ιχνοστοιχεία και μέταλλα,Ε, προβιταμίνη Α και σίδηρο. Η Σπιρουλίνα είναι ιδανική τροφή για όσου πάσχουν από αναιμία. Είναι 58 φορές πιο ισχυρή σε θρεπτική αξία από το ωμό σπανάκι, 25 φορές από τα ωμά καρότα και 28 φορές από το βοδινό συκώτι. Σπιρουλίνα και αδυνάτισμα, γιατί απορροφάται από τον οργανισμό πιο εύκολα από κάθε άλλη πηγή πρωτεϊνών.
Ενδείξεις: Πέρα από την απαραίτητη συχνή αποτοξίνωση που πρέπει να κάνει ο σύγχρονος άνθρωπος, καλύπτει ενεργειακά τον οργανισμό σε περιόδους δίαιτας, (σπιρουλίνα και αδυνάτισμα) μακρόχρονης ασθένειας, επίπονης εργασίας ή γυμναστικής. Ακόμα συνιστάται και για την απαραίτητη ετήσια αποτοξίνωση του οργανισμού για τρεις μήνες τον χρόνο.
Δοσολογία: Για καλύτερο και ταχύτερο αποτέλεσμα το σωστό δ0σολογικό σχήμα έχει μεγάλη σημασία!H DXN είναι η μόνη που διαθέτει για τα προϊόντα της:
HACCP Certificate GMP -Good Manufacturing Practice QC- Quality Control
ISO 9002 Quality management system-ISO 14001 Enviromental management system

ISO 17025 Quality standard for testing and calibration laboratories-SP=Αρ.Πρ.Γν.ΕΟΦ 12580/16-2-12
Σπιρουλινα βιολογικη θα βρειτε ΕΔΩ!!!

0 σχόλια:

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ